lauantai 28. tammikuuta 2017

Vinkkejä raskauspahoinvointiin ja hypermeesistä selviämiseen

Vinkkejä raskauspahoinvointiin


Kärsitkö raskauspahoinvoinnista? Vinkkejä selviytymiseen löytyy täältä: http://lopujo.fi/hoitokeinoja/

Vinkkejä hypemeesistä selviytymiseen 


Kärsitkö hyperemesiksestä? Alla ovat parhaat vinkkini. 

- Vertaistuki on kaiken a ja o. Minä olen hakenut sitä Facebook ryhmistä Ruotissa ja Englannissa. Perustin hiljattain myös Suomeen vastaavan ryhmän nimellä "Hyperemesis Gravidarum Finland". Toivottavasti sinne eksyy raskauspahoinvoinnin kanssa kamppailevia. Jo tieto siitä, ettei ole yksin, helpottaa.

- Hakeudu hoitoon ajoissa. Pregnancy Sickness Support (PSS) sivulla kehotetaan aloittamaan lääkitys varhain. Nesteytyksestä on apua, vaikkei vakavaa kuivumista ole ehtinyt tapahtua. Pyydä apua eri tahoilta ja painota esim neuvolassa, kuinka vakava tilanne on. Älä turhaan esitä urheaa.

- Viileä, pimeä, hajuton ja äänetön huone toimii parhaiten. Hienoa, jos saat järjestettyä sellaisen. Itse käytin silmä- ja kuulosuojia.

- Hanki sängyn viereen seuraavat tavarat; 0,5-1litran pakastepusseja oksentamista varten (älä turhaan juokse kylppäriin tai käytä haisevaa vatia), kasa puhtaita käsipyyhkeitä pahoinvoinnin aiheuttaman lisääntyneen syljen erityksen hallintaan, salmiakkia varsinkin jos verenpaineesi on matala, kannu laimeaa sekamehua, suolatikkuja ja viinirypäleitä.

- Pakastimeen kannattaa hankkia mehujäätä/jätskiä ja jääkaappiin sellaista syötävää, mitä tekee mieli. Itse join vapaasti limsoja, imeskelin sipsejä, Elovena puurot ja bona-purkit upposivat, välillä ranskanleipä, kaikki yksinkertainen syöminen. 

- Vältä kirpeitä ja happamia ruoka-aineita, sillä ne oksentaessa rikkovat ruokatorven. Minulla pahimmat ruoka-aineet olivat tomaatti, paprika, sitruuna, sipuli, mehut, mausteet, marjat ja happamat hedelmät. 

- Vatsan polttoihin ja polttavasta oksennuksesta kärsivän kannattaa ottaa käyttöön vatsansuojalääke. 

- Ota suihkuun mukaan palli/tuoli ja jos suihkussa käynti tuntuu kamalalle, pyydä mukaasi apua. Ota käyttöön kuivashampoot ja baby wipesit, jotta voit fuskata suihkukäyntikerroissa. Itse kävin 1-2 krt viikossa. 

- Vaihda kaikki pesuaineet hajuttomiksi, pyydä myös puolisoasi vaihtamaan esim deodorantit ja hiustuotteet hajuttomiksi

- Pyydä puolisoa laittamaan hajutonta ruokaa ja pitämään koti mahdollisimman neutraalina hajuista, valoista ja äänistä.

- Jos hampaiden harjaus ei luonnistu, älä kanna huonoa omaa tuntoa. En välillä pessyt hampaita ollenkaan. Nyt käytän lasten hammastahnaa. Hampaani ovat kärsineet oksennuksien hapoista, mutta hammaslääkärin mukaan hampaani ovat edelleen hyvässä kunnossa.

- Lääkitys ja pahoinvointi itsellään saattavat aiheuttaa ummestusta. Lactulose ja movicol sekä tarvittaessa suolihuuhtelu auttavat.

- Virtsatientulehdus saattaa yllättää kuivumisen seurauksena. Jos virtsa kirvelee, eikä tulehdusta löydy, ota C-vitamiini käyttöön.  Yritä saada C-vitamiini alas heti oksentamisen jälkeen. 

- Raskauden hoitosuunnitelma on a ja o. Tee sellainen neuvolan kanssa. Kerro avoimesti pahoinvoinnistasi tuttavapiirissäsi ja pyydä (ja vastaanota) herkästi apua siivouksessa ja kaupassa käynnissä jne.

- Äänikirjat on oivallinen tapa kuluttaa aikaa sängyssä ollessa. TV:n katselu tai lukeminen on usein pahoinvoivalle mahdotonta.

- Hae keskusteluapua ammattilaiselta. Hyperemesis gravidarum on yllättävän raskas kokemus myös psyykkisesti. Itselläni se johti toisessa raskaudessa uupumiseen ja myöhempään masennuksen ja romahtamiseen. Minulla olisi ollut tarve keskustella kokemuksistani, mutta en itse tunnistanut tarvettani raskausvaiheessa. 

- Tärkeintä on, ettet kanna huonoa omaa tuntoa pahoinvoinnistasi. Se vain pahentaa tilannetta. Anna muiden hoitaa työt ja kotityöt. Keskity vain itseeni. Selviät kyllä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti