keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Uuden hypermeesi -raskauden suunnitteleminen

Uuden hypermeesi -raskauden suunnittelu

Tässä blogissa listaan omat vinkkini  uuden mahdollisen hypermeesi -raskauden suunnitteluun.

Olen ymmärtänyt, että jos on kerran sairastanut hypermeesin raskaudessa, riski saada hypermeesi seuraavassa raskaudessa on yli kaksinkertainen. 
Kaikki neljä raskauttani ovat olleet hypermeesi -raskauksia. Pahoinvointi on pahentunut ja pidentynyt raskaus raskaudelta. Kaksi ensimmäistä raskauttani johti synnytykseen, kolmas keskeytettiin hypermeesin vuoksi ja neljäs on nyt edennyt puoleen väliin.

Ennen neljättä raskauttani teimme tarkan hoitosuunnitelman. Yritän nyt muistella sen tähän:

- Konsultointi gynegologin kanssa mahdollisuuksista selvitä sairaalloisesta pahoinvoinnista. Vinkki: Lääkehoito ja muut hoidot aloitettaisiin heti raskauduttuani. B6 vitamiinin syöminen aloitetaan ennen raskautta.

- Lähete Naistenklinikalle keskustelemaan hypemeesiksen hoitomuodoista. Sama lähete mukaan neuvolaan.

- Kun raskaus alkaa sovitaan varhaiskäynti neuvolassa, jossa kerrotaan avun tarpeesta; erillisseuranta, herkkä reagointi ja neuvolan tuki päivystyskäyntejä varten

- Neuvolan kautta perhetyön tuki, esim ennakoiva lastensuojeilmoitus

- Psyykkisen tuen järjestäminen esim työterveyden tai neuvolan kautta

- Kotiavun järjestäminen, esim siivous, ruoanlaitto ja lastenhoito. (Me järjestimme tämän yksityiseltä taholta, mutta myös jotkin kunnat tarjoavat saman palvelun ja sukulaisten apua kannattaa pyytää ennakoivasti)

- Pahoinvoinnin alkaessa eri tahojen  tiedottaminen: työnantaja, päiväkoti, sukulaiset, ystävät jne. Kerro avoimesti, minkälaista tukea toivot heiltä.

- Lääkehoidon selvittäminen etukäteen. Suunnitelma, missä järjestyksessä lääkkeitä kokeillaan. Lue lääkkeistä jo etukäteen: http://hyperemesiswarrior.blogspot.fi/2017/01/raskauspahoinvointi-ja-laakitys.html?m=1

- Kotisairaanhoitomahdollisuuksien selvittäminen. Selvitys, missä onnistuu säännöllinen tiputushoito sairaalahoidon sijaan.

- Ruokasuunnitelma puolison kanssa, esim hankitaan välipaloja, trippejä, urheilujuomaa, kuivattuja hedelmiä, suolatikkuja, tai muita "hätäruokia" kaappeihin valmiiksi

- Kodin suursiivous ja kaikkien parfymoitujen aineiden vaihtaminen hajuttomiksi. (Myös mietoa hammastahnaa kannattaa hankkia.)

- Varusteiden hankinta: oksennuspusseja, puhtaita pikkupyyhkeitä, baby wipeseja, takkukampa, muovinen tuoli tai palli suihkua varten, löysiä/mukavia vaatteita, jotka saa helposti puettua päälle.

- Kannattaa järjestää raikas, hajuton (ja tarvittaessa pimeä ja äänetön) huone alkuraskauteen. Useita tyynyjä, jotta pään saa tarvittaessa nostettua vartaloa ylemmäksi.

- Mint-tabletteja tai salmiakkipastilleja imeskelyyn esim automatkoille

- Kannattaa selvittää sairauspoissaoloon liittyvät vaikuttimet ja säännöt työehtosopimuksesta ja KELAsta. Niitä ei sairaana jaksa selvitellä.

Suunnitelma ja raskauteen valmistautuminen on auttanut minua ja perhettä selviämään päivä ja viikko kerrallaan kamppailussamme. Harvemmin mitkään hoitokeinot (edes lääkkeet) poistavat pahoinvointia, mutta voivat lievittää sitä sekä tuoda hetkellistä helpostusta. Muu tuki on tärkeintä arjenhallinnassa ja mielenterveyden ylläpidossa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti